30 augusti 2011

Brott och straff


Dumma pappan skulle gå och handla men kunde inte hitta sin plånbok någonstans. En femtilapp lånades ur lilla barnets portmonä.

Senare under dagen kom det stora barnet bärande på dumma pappans plånbok. Den var ordentligt placerad i en liten låda som i sin tur förvaras i en låda mitt i leksakskaoset vi kallar barnrum.

Lilla barnet gillar att samla i lådor. Jag tror det kostade henne femtio spänn.




28 augusti 2011

Barn och humor

Det kan hända att nästan-treåringar inte är de bästa improvisatörerna när det gäller att få folk att skratta. Fast å andra sida skrattar de väldigt mycket själva så det väger väl upp.

24 augusti 2011

Vuxenpoäng

Gift, barn, bostadsrätt, fast jobb, löser gärna Melodikrysset, börjar på allvar att fundera på att pensionsspara, ser fram emot säsongsstarten av Dobidoo på fredag.

Det finns uppenbarligen vissa saker som avslöjar att jag är vuxen. Men inget signalerade "vuxenpoäng" så mycket som insikten att jag måste börja stryka mina kläder. Alltså till vardags och inte bara när det är bröllop.

22 augusti 2011

Var är Bob Hansson när man behöver honom?

Inte för att jag känner Bob Hansson eller nånsin har träffat Bob Hansson. Men när man som idag vaknar och är ledsen och lite arg och bara behöver älta, prata, analysera och få helt nya sätt att se på saker - då tror jag att Bob Hansson hade varit rätt person att lyssna på.

Jag får väl damma av Här ligger jag och duger och fortsätta tjata hål i huvudet på vänner och kollegor. Det går bra det med.


21 augusti 2011

Sköna söndag?

Ibland funderar jag på om inte glada barn är lika jobbiga som arga barn.

Likheter: Det skriks i höga tonlägen och härjas i största allmänhet. Det händer att saker går sönder. Sovmorgon är helt otänkbart.

Olikheter: Det blir lugn och ro när arga barn flyttar hemifrån i vredesmod.

19 augusti 2011

Fredagsmys?

Storbarnet är argt och vaket.
Jag fläskar upp ett stort glas rödtjut och äter middagen ensam i köket fyra timmar efter alla andra.

Alla konflikter som hållit sig borta under veckan har ackumulerats och och exploderar nu i full styrka.

Fredagsmys är överskattat.

18 augusti 2011

Harry Potter-känsla

Och då handlar det inte om nåt magiskt eller festligt över huvudtaget. Det handlar mer om ett gnisslande, ylande och skrikande i väldigt högt tonläge precis som Moaning Myrtle (Missnöjda Myrtle på svenska och det passar nästan bättre på en femåring). De enda tydliga ord man kan höra bland allt detta oljud är "Du är dum".

Med tanke på att jag sovit för lite och inte hunnit med middag kanske mina ordval inte var de bästa heller.

Zlatan-känslan vill inte riktigt falla på plats idag...



17 augusti 2011

Att känna sig som Zlatan

Alla har vaknat, alla har ätit frukost, alla har klätt på sig, alla tänder är borstade, alla saker som ska med är med. Morgonen har varit i det närmaste konfliktfri, två barn är lämnade på varsitt ställe i tid.

När jag är på väg till jobbet känner jag mig ungefär som Zlatan ser ut när han gjort mål. Jag vill gå på trottoaren och ta plats med armarna sådär högt och brett och se oerhört kaxig ut, liksom se ner på andra som går där med barn och inte verkar vara helt i fas denna morgon, ogenerat förvänta sig jubel.

Men det blir nog annorlunda imorgon.

15 augusti 2011

Mamman som tjatade så att hon dog

Ingen jättepositivt klingande boktitel kanske, men jag famlar lite i mörkret efter minsta lilla grässtrå av självhjälp...

Vardagen är här och jag ska egenhändigt se till att två små (och jag själv) blir mätta, rena, pigga och redo för sin dag - alla på olika ställen.

Risken att jag bokstavligen ska tjata ihjäl mig är väl inte direkt överhängande, men det kommer ju tjatas vilket i sin tur kommer sinka takten för alla vilket kommer framkalla fula ord som bara dumma mammor säger. Jag skulle önska lite mer tålamod på morgonen för att slippa känslan av att ja, idag är dagen här då jag verkligen kommer tjata ihjäl mig.


14 augusti 2011

Longing for lullabies

Det är dags att ni kommer hem, älskade barn.
Jag saknar er nu.

Musiken har tystnat, vännerna har åkt hem, langosarna är slut och ölen med. Mammorna och papporna är också slut för den delen. Soffan kallar på en trött familj som ska äta pizza.

Och kramas.

13 augusti 2011

Purple rain

Att vara tonåring och inte ha nån att dansa tryckare med på parken-diskot när de spelar "Purple rain" med Prince, det är sådär.

Att vara trettifemåring och få dansa tryckare med mannen i sitt liv när Prince i egen hög person framför "Purple rain" live, det är helt jävla magiskt.



11 augusti 2011

Föräldralediga!

Alltså vi avstår inte jobbet för att vara med barnen. Vi avstår jobbet och är utan barnen. De är borta på grönbete några dagar, vi är hemma på grönbete några dagar.

Musik, vänner, öl, inget tjat, inget gnat - här ska byggas buffert av tålamod för stormiga dagar.




09 augusti 2011

Det känns som om jag ska fria

Men det ska jag inte. Det gjorde jag för flera år sen, men jag minns känslan av nervositet, förväntan, hopp och oro.

Vad är det värsta som kan hända? Vad oroar jag mig för? Att bli totalt dissad eller ignorerad? Kritiserad? Eller mötas av en stor suck och himlande ögon? Jag är ganska säker på att jag är stor nog att hantera det i sånt fall.

Är jag redo? Tror det. Jag gör det - berättar för min man att jag startat en blogg!

08 augusti 2011

Tips angående barnuppfostran från Farbror med mustasch

"När barnet säger emot dig är det bara att tala om för honom/henne att ’Om du inte slutar nu byter jag ut dig mot en hundvalp’. Då blir han/hon snäll".

Farbror med mustasch vet även allt som är värt att veta angående amning.
Farbror med mustasch har bott hemma hos sin mamma i 55 år och har inga egna barn.

Dumma jobbstart


Semestern var för kort. Men femåringen motiverade mig att åka till jobbet på sitt egna lilla sätt: genom att önska att barnen och pappan skulle flytta från mig.

Varför? För att jag är dum som är allergisk mot katter.

För övrigt har vi inga planer på att skaffa katt men det verkar vara obetydligt i sammanhanget.



07 augusti 2011

Hedra din fader och din moder, my ass...

Man försöker få kontakt med nästan-tre-åringen genom att ropa namnet en gång lite lagom högt för att det ska gå fram att jag verkligen vill nåt men absolut inte surt eller tjatigt. En gång.

"Nej! Sluta!" blir svaret.

Respekt...?

PS: Jag väljer att inte tänka på hur denna väna lilla människa kommer svara i tonåren.



Låtsaskompisar in da house

Nästan-tre-åringar alltså... Nu är de här - låtsaskompisarna. Av erfarenhet vet jag att det är bäst att alltid fråga om någon står ivägen när en dörr ska stängas eller om de är med när vi ska på promenad. En gång satte jag mig på en låtsaskompis. Det gör jag inte om.

05 augusti 2011

Dubbelmoralens okrönte drottning

"Man får inte säga såna ord" har jag vid flera tillfällen informerat mina barn om när de kläcker ur sig saker de lärt av mig. Sen springer jag runt runt runt i hamsterhjulet som sjukvårdsbyråkratin är och efter att ha kopplats runt i diverse telefonköer lär man barnen ännu fler bra-att-ha-ord. "Varför sa du såna ord i telefonen?" frågar fem-åringen. "För att jag är en jävla bra mamma" önskar jag att jag hade sagt.

01 augusti 2011

"Utvecklingsfaser" my ass...

Idag har jag panikgooglat på "Trotsålder 2–3 år", "Trotsålder 5–6 år" och "Hur ska jag hantera mina trotsiga barn?". Jag borde ha googlat "Trotsålder 35–36 år" för att förstå vad jag och maken menade egentligen men jag tänkte inte på det då.

Sen börjar jag ana ett visst samband mellan glassätning och att få "Du är dum" kastat i ansiktet. Vet inte varför men man är antagligen jäkligt stingslig mitt uppe i sockerruset...  Och med man menar jag i första hand inte mig själv utan "Trotsålder 5–6 år".